31 Δεκεμβρίου σήμερα, τελευταία μέρα του χρόνου. Θα αφήσω τις βαρυσήμαντες δηλώσεις για αύριο και σήμερα θα σου δείξω μερικά από τα αγαπημένα μου cocktails για να τα δοκιμάσεις αυτές τις κρύες μεν, γιορτινές δε, μέρες που διανύουμε. Αντί λοιπόν απόψε το βράδυ πριν την αλλαγή αλλά και μετά, να πιεις κλασικά ένα δυο ποτήρια σαμπάνια προτείνω να πρωτοτυπήσεις και να πιεις κάτι από τα παρακάτω (αν φυσικά βοηθάει και το περιβάλλον). Αν πάλι επιθυμείς να μείνεις κολλημένος στην παράδοση “είναι Πρωτοχρονιά άρα πίνω σαμπάνια” δοκίμασέ τα βρε παιδί μου κάποια άλλη στιγμή. Ό,τι και να πίνεις απόψε, εύχομαι να το πίνεις παρέα με τους πιο αγαπημένους σου ανθρώπους, να είσαι ευγνώμων για το χρόνο που πέρασε και είσαι ακόμα εδώ γερός και ευτυχισμένος και να γελάς με την καρδιά σου κλείνοντας το μάτι στον καινούργιο χρόνο που έρχεται!
Χαρούμενη, χρυσή Πρωτοχρονιά!
Classic Martini – Όπως μας έχουν διδάξει οι mavens του Mad Men, τίποτα δε μπορεί να πάει στραβά όταν επιλέξεις να πιεις ένα κλασικό μαρτίνι. Όσο λιγότερο vermouth, τόσο ξηρότερο το ποτό.
Συστατικά
15 ml Vermouth
50 ml gin
Δυο ελιές ή ένα lemon twist
Βάζεις τα ποτά σε ένα shaker με κομμάτια πάγου, χτυπάς καλά και σουρώνεις σε ένα ποτήρι του Martini. Γαρνίρεις με μια ελιά (για martini) ή ένα lemon twist.
Bitter Sweet Manhattan – Για να πω την αλήθεια, δεν είμαι και η μεγαλύτερη οπαδός του Manhattan. Αυτό όπως καταλαβαίνεις, θεωρείται τρομερό – κάτι που δεν το ομολογείw εύκολα στους απανταχού λάτρεις των cocktails καθώς το Manhattan ενσαρκώνει την πεμπτουσία του κλασικού cocktail. Η γεύση του όμως είναι πολύ πλούσια για τα γούστα μου. Κάποια στιγμή όμως για καλή μου τύχη, ανακάλυψα το Boulevardier ή αλλιώς Bitter Sweet Manhattan, μια εντελώς του γούστου μου παραλλαγή του κλασικού Manhattan. Anyways, όπως και να το αποκαλέσεις το ίδιο εξαιρετικό θα είναι!
Συστατικά
50 ml Rye whiskey
15 ml Campari
25 ml Sweet vermouth
μια στάλα Angostura bitters
5 ml σιρόπι Cherry, αν σου αρέσει πιο ξηρό (προαιρετικό)
Orange twist για γαρνιτούρα
Once again, βάζεις τα ποτά σε ένα shaker με κομμάτια πάγου, χτυπάς και σουρώνεις σε ένα ποτήρι σαμπάνιας. Γαρνίρεις με ένα orange twist και απολαμβάνεις.
Sidecar – Η άφιξή του στον κόσμο των ποτών καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Λέγεται πάντως πως ένας αξιωματικός κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο πάρκαρε τη Sidecar μοτοσικλέτα του (αυτή που έχει και θέση για το συνοδηγό) έξω από το παρισινό Harry΄s Bar New York. Πλησίασε τη barwoman και της ζήτησε να ετοιμάσει ένα cocktail με τα ακόλουθα υλικά: μία δόση brandy, μία δόση Cointreau και χυμό φρέσκου λεμονιού. Στα μπαρ του Λονδίνου ζαχαρώνουν το στόμιο κατά το ήμισυ, έτσι ώστε «ο κόσμος να έχει επιλογή».
Συστατικά
45 ml cognac (για τη γαλλική εκδοχή) ή brandy (για την αγγλική εκδοχή)
30 ml Cointreau
15 ml χυμό λεμονιού
1 lemon ή orange twist για γαρνίρισμα
Βάλε όλα τα συστατικά και 3-4 παγάκια σε ένα shaker και κούνησε καλά. Στράγγισε το ποτό σε ένα ποτήρι του Martini. Διακόσμησε με τη φέτα λεμονιού ή πορτοκαλιού και αν θες να το πιεις αγγλιστί, βάλε γύρω από το στόμιο του ποτηριού λευκή ζάχαρη.
Rum Blazer – Bασίζεται στο πρωτότυπο Blue Blazer. Είναι εξαιρετικά νόστιμο αν και λίγο χρονοβόρο. Δεν είναι για μαζική παραγωγή-κατανάλωση δεδομένου του χρόνου και της αγάπης που χρειάζεται για να φτιαχτεί. Ένα όμως αρκεί για να ζεστάνει το στήθος σας τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Συστατικά
60 ml high proof dark rum
30 ml Grand Marnier
10 ml σιρόπι ζάχαρης
Ποικιλία χειμερινών φρούτων και σκόνη κανέλας
Για την προετοιμασία χρειάζονται δυο χαμηλά ποτήρια (old fashioned) και δυο ποτήρια cognac. Βάζεις ζεστό νερό στα χαμηλά ποτήρια και τοπποθετείς πάνω τους υπό γωνία τα ποτήρια του cognac. Βάζεις όλα τα υλικά στο ένα ποτήρι του cognac και του ανάβεις φωτία. Χωρίς να σηκώσεις το ποτήρι, το περιστρέφεις από τη βάση του και παράλληλα ρίχνεις σκόνη κανέλας στη φλόγα. Αφήνεις να κάψει περίπου 10 με 15 δευτερόλεπτα. Προαιρετικά, πριν σβήσεις τη φωτία, περνάς τοπ καθαρό ποτήρι cognac από τη φλόγα. Αφού σβήσεις τη φλόγα με μια χαρτοπετσέτα, αδειάζεις το περιεχόμενο στο καθαρό ποτήρι. Πριν γευτείς, οσφρήσου οπωσδήποτε.
Unusual negroni – To negroni για μένα είναι ο θεός των cocktails. Είναι το πιο αγαπημένο μου (ναι ναι πλεονασμός, το ξέρω), υπέροχο μέσα στην απλότητά του. Σήμερα όμως σου έχω παραλλαγή, εξίσου ενδιαφέρουσα.
Συστατικά
30 ml extra-dry vermouth
30 ml gin
30 ml Aperol
Twist of grapefruit
Αναμίξτε τα συστατικά σε ένα shaker με πάγο, σερβίρετε σε ένα ποτήρι και στη συνέχεια γαρνίρετε με μια φλοίδα γκρέιπφρουτ.
Pomegranate Martini – Ή αλλιώς το νέκταρ των θεών! Οκ, το Martini είναι ένα κλασικό cocktail. Αν ψάχνεις όμως για μια μοναδική, γευστική και ζωηρόχρωμη παραλλαγή, δοκιμάσε το Pomegranate Martini. Είναι παρόμοιο σε γεύση με το Cosmopolitan, αλλά ο χυμός ρόδι δίνει στο cocktail μια εξωτική, εντελώς διαφορετική γεύση.
Συστατικά
60 ml vodka
30 ml χυμό ρόδι
30 ml Cointreau
10 ml χυμό lime
Έχουμε και λέμε: Αναμειγνύεις όλα τα συστατικά σε ένα shaker με πάγο, και σουρώνεις σε ένα ποτήρι.
The hot and cold – Ούτε κρύο, ούτε ζεστό ακριβώς όπως λέει και το όνομα του. Μυρωδάτο, ελάχιστα γλυκό και σίγουρα αρκετά μοναδικό στη γεύση, είναι ό,τι πρέπει για τα κρύα! Απαραίτητο συστατικό πέρα από αυτά που έπονται, μια κομψή κούπα χωρίς χερούλι.
Συστατικά
5-6 φύλλα μέντας
50 ml gin
20 ml χυμό λεμόνι
40 ml χυμό cranberry
Lemon slice for garnish
ζεστό νερό
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο shaker εκτός του ζεστού νερού. Σουρώνουμε στο ποτήρι και προσθέτουμε ζεστό νερό. Στολίζουμε με μια φλοίδα λεμονιού και φύλλα μέντας.
No Comments