Eat & Drink

Favorite cocktails for your holiday season!

31 Δεκεμβρίου σήμερα, τελευταία μέρα του χρόνου. Θα αφήσω τις βαρυσήμαντες δηλώσεις για αύριο και σήμερα θα σου δείξω μερικά από τα αγαπημένα μου cocktails για να τα δοκιμάσεις αυτές τις κρύες μεν, γιορτινές δε, μέρες που διανύουμε. Αντί λοιπόν απόψε το βράδυ πριν την αλλαγή αλλά και μετά, να πιεις κλασικά ένα δυο ποτήρια σαμπάνια προτείνω να πρωτοτυπήσεις και να πιεις κάτι από τα παρακάτω (αν φυσικά βοηθάει και το περιβάλλον). Αν πάλι επιθυμείς να μείνεις κολλημένος στην παράδοση “είναι Πρωτοχρονιά άρα πίνω σαμπάνια” δοκίμασέ τα βρε παιδί μου κάποια άλλη στιγμή. Ό,τι και να πίνεις απόψε, εύχομαι να το πίνεις παρέα με τους πιο αγαπημένους σου ανθρώπους, να είσαι ευγνώμων για το χρόνο που πέρασε και είσαι ακόμα εδώ γερός και ευτυχισμένος και να γελάς με την καρδιά σου κλείνοντας το μάτι στον καινούργιο χρόνο που έρχεται!

Χαρούμενη, χρυσή Πρωτοχρονιά!

dsc_0272

Classic Martini – Όπως μας έχουν διδάξει οι mavens του Mad Men, τίποτα δε μπορεί να πάει στραβά όταν επιλέξεις να πιεις ένα κλασικό μαρτίνι. Όσο λιγότερο vermouth, τόσο ξηρότερο το ποτό.  

Συστατικά

15 ml Vermouth

50 ml gin

Δυο ελιές ή ένα lemon twist

Βάζεις τα ποτά σε ένα shaker με κομμάτια πάγου, χτυπάς καλά και σουρώνεις σε ένα ποτήρι του Martini. Γαρνίρεις με μια ελιά (για martini) ή ένα lemon twist.

dsc_0286

Bitter Sweet Manhattan – Για να πω την αλήθεια, δεν είμαι και η μεγαλύτερη οπαδός του Manhattan. Αυτό όπως καταλαβαίνεις, θεωρείται τρομερό – κάτι που δεν το ομολογείw εύκολα στους απανταχού λάτρεις των cocktails καθώς το Manhattan ενσαρκώνει την πεμπτουσία του κλασικού cocktail. Η γεύση του όμως είναι πολύ πλούσια για τα γούστα μου. Κάποια στιγμή όμως για καλή μου τύχη, ανακάλυψα το Boulevardier ή αλλιώς Bitter Sweet Manhattan, μια εντελώς του γούστου μου παραλλαγή του κλασικού Manhattan. Anyways, όπως και να το αποκαλέσεις το ίδιο εξαιρετικό θα είναι!

Συστατικά

50 ml Rye whiskey

15 ml Campari

25 ml Sweet vermouth

μια στάλα Angostura bitters

5 ml σιρόπι Cherry, αν σου αρέσει πιο ξηρό (προαιρετικό)

Orange twist για γαρνιτούρα

Once again, βάζεις τα ποτά σε ένα shaker με κομμάτια πάγου, χτυπάς και σουρώνεις σε ένα ποτήρι σαμπάνιας. Γαρνίρεις με ένα orange twist και απολαμβάνεις.

dsc_0306

Sidecar – Η άφιξή του στον κόσμο των ποτών καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Λέγεται πάντως πως ένας αξιωματικός κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο πάρκαρε τη Sidecar μοτοσικλέτα του (αυτή που έχει και θέση για το συνοδηγό) έξω από το παρισινό Harry΄s Bar New York. Πλησίασε τη barwoman και της ζήτησε να ετοιμάσει ένα cocktail με τα ακόλουθα υλικά: μία δόση brandy, μία δόση Cointreau και χυμό φρέσκου λεμονιού.  Στα μπαρ του Λονδίνου ζαχαρώνουν το στόμιο κατά το ήμισυ, έτσι ώστε «ο κόσμος να έχει επιλογή».

Συστατικά

45 ml cognac (για τη γαλλική εκδοχή) ή brandy (για την αγγλική εκδοχή)

30 ml Cointreau

15 ml χυμό λεμονιού

1 lemon ή orange twist για γαρνίρισμα

Βάλε όλα τα συστατικά και 3-4 παγάκια σε ένα shaker και κούνησε καλά. Στράγγισε το ποτό σε ένα ποτήρι του Martini. Διακόσμησε με τη φέτα λεμονιού ή πορτοκαλιού και αν θες να το πιεις αγγλιστί, βάλε γύρω από το στόμιο του ποτηριού λευκή ζάχαρη.

dsc_0331

Rum Blazer – Bασίζεται στο πρωτότυπο Blue Blazer. Είναι εξαιρετικά νόστιμο αν και λίγο χρονοβόρο. Δεν είναι για μαζική παραγωγή-κατανάλωση δεδομένου του χρόνου και της αγάπης που χρειάζεται για να φτιαχτεί. Ένα όμως αρκεί για να ζεστάνει το στήθος σας τις κρύες νύχτες του χειμώνα. 

Συστατικά

60 ml high proof dark rum

30 ml Grand Marnier

10 ml σιρόπι ζάχαρης

Ποικιλία χειμερινών  φρούτων και σκόνη κανέλας

Για την προετοιμασία χρειάζονται δυο χαμηλά ποτήρια (old fashioned) και δυο ποτήρια cognac. Βάζεις ζεστό νερό στα χαμηλά ποτήρια και τοπποθετείς πάνω τους υπό γωνία τα ποτήρια του cognac. Βάζεις όλα τα υλικά στο ένα ποτήρι του cognac και του ανάβεις φωτία. Χωρίς να σηκώσεις το ποτήρι, το περιστρέφεις από τη βάση του και παράλληλα ρίχνεις σκόνη κανέλας στη φλόγα. Αφήνεις να κάψει περίπου 10 με 15 δευτερόλεπτα. Προαιρετικά, πριν σβήσεις τη φωτία, περνάς τοπ καθαρό ποτήρι cognac από τη φλόγα. Αφού σβήσεις τη φλόγα με μια χαρτοπετσέτα, αδειάζεις το περιεχόμενο στο καθαρό ποτήρι. Πριν γευτείς, οσφρήσου οπωσδήποτε.

dsc_0336

Unusual negroni – To negroni για μένα είναι ο θεός των cocktails. Είναι το πιο αγαπημένο μου (ναι ναι πλεονασμός, το ξέρω), υπέροχο μέσα στην απλότητά του. Σήμερα όμως σου έχω παραλλαγή, εξίσου ενδιαφέρουσα.

Συστατικά

30 ml extra-dry vermouth

30 ml gin

30 ml Aperol

Twist of grapefruit

Αναμίξτε τα συστατικά σε ένα shaker με πάγο, σερβίρετε σε ένα ποτήρι και στη συνέχεια γαρνίρετε με μια φλοίδα γκρέιπφρουτ.

dsc_0351

Pomegranate Martini – Ή αλλιώς το νέκταρ των θεών! Οκ, το Martini είναι ένα κλασικό cocktail.  Αν ψάχνεις όμως για μια μοναδική, γευστική και ζωηρόχρωμη παραλλαγή, δοκιμάσε το Pomegranate Martini. Είναι παρόμοιο σε γεύση με το Cosmopolitan, αλλά ο χυμός ρόδι δίνει στο cocktail μια εξωτική, εντελώς διαφορετική γεύση.

Συστατικά

60 ml vodka

30 ml χυμό ρόδι

30 ml Cointreau

10 ml χυμό lime

Έχουμε και λέμε: Αναμειγνύεις όλα τα συστατικά σε ένα shaker με πάγο, και σουρώνεις σε ένα ποτήρι.

dsc_0355

The hot and cold – Ούτε κρύο, ούτε ζεστό ακριβώς όπως λέει και το όνομα του. Μυρωδάτο, ελάχιστα γλυκό και σίγουρα αρκετά μοναδικό στη γεύση, είναι ό,τι πρέπει για τα κρύα! Απαραίτητο συστατικό πέρα από αυτά που έπονται, μια κομψή κούπα χωρίς χερούλι.

Συστατικά

5-6 φύλλα μέντας

50 ml gin

20 ml χυμό λεμόνι

40 ml χυμό cranberry

Lemon slice for garnish

 ζεστό νερό

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο shaker εκτός του ζεστού νερού. Σουρώνουμε στο ποτήρι και προσθέτουμε ζεστό νερό. Στολίζουμε με μια φλοίδα λεμονιού και φύλλα μέντας.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply