Homeland Travel

Tinos island

Πριν ξεκινήσω να σου μιλάω για την Τήνο θέλω να σου πω το εξής: Απαραίτητη προϋπόθεση, πριν αποβιβαστείς από το καράβι είναι να ξεχάσεις οτιδήποτε έχεις ακούσει για το νησί. Άνοιξε μάτια, αυτιά, καρδιά και άσε τον τόπο να σε γεμίσει μέχρι τα ακροδάχτυλα.

Στην Τήνο, που λες, υπάρχουν δυο κράτη. Αυτό της χώρας και το υπόλοιπο νησί. Αφού εγκατασταθείς και τακτοποιηθείς πρέπει να αρχίσεις να προσαρμόζεσαι με τον άνεμο. Και όλα τα άλλα θα έρθουν. Αργά και όμορφα.

Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς

Το Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά

Το Μουσείο Κώστα Τσόκλη

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Το Μουσείο Τήνιων καλλιτεχνών

Την Πινακοθήκη

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Το Ναό του Ποσειδώνα

Τη Μονή Ουρσουλίνων

Το Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό Βωλάξ

Τη Σχολή Καλών Τεχνών στον Πύργο

Το Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τήνου στο χωριό Αετοφωλιά

Το εγκαταλελειμμένο χωρίο Μοναστήρια

                            Όλες οι παραλίες του νησιού έχουν τη μαγεία τους γιαυτό φρόντισε να επισκεφθείς όσες περισσότερες μπορείς. Περισσότερο αγαπημένη η παραλία Λιβάδα και το Μάλι!

 

Αγάπη, Αετοφωλιά, Αρνάδος, Δυο Χωριά, Καλλονή, Βωλάξ, Καρδιανή, Κρόκος, Κτικάδος, Λουτρά, Μαμάδος, Μουντάδος, Πάνορμος, Πύργος, Σκαλάδος, Φαλατάδος, Χατζηράδος, Τριπόταμος: η Τήνος είναι τα χωριά της. Αξίζει να θυσιάσεις ακόμα και το μπάνιο σου για να τα δεις όλα. Αξίζουν για βόλτες και χάζι σε σοκάκια και στοές, και καφέ με σπιτικά γλυκά στις πλατείες τους κάτω από τον πλάτανο! Θα με θυμηθείς.

Για φαγητό, ποτό κτλ

Σε πιο οικονομική εκδοχή, θα σας σύστηνα να πάτε οπωσδήποτε στη μικρή ταβέρνα-μπακάλικο (!) Το Αγνάντι, στο χωριό Κτικάδος. Έχει 5 τραπέζια όλα-όλα, υπέροχο κοκκινιστό, αγκιναράκια τουρσί και ρακί με μάραθο. Επίσης στη Χώρα, στην ταβέρνα Τσαμπιά, στην παραλία Κιώνια. Ήταν όλα του τέλεια. Σε πιο «γκουρμέ» επιλογή, είναι το Θαλασσάκι, στον κόλπο των Υστερνίων. Μιλάμε για πάρα πολύ καλό φαγητό, αλλά λίγο τσιμπημένο. Σε αυτή την κατηγορία και το «Σαν το αλάτι», στη Χώρα, στην παραλία του Αγίου Φωκά.

Στου Χάλαρη θα πας για σπιτικό παγωτό που θα φας και θα ξαναφάς και δε θα το χορταίνεις.

Στο Κεντρικόν στο χωριό Πύργος για να φας το καλύτερο γαλακτομπούρεκο της ζωής σου.

Στην Εξωμεριά για τη μαγευτική θέα, για τα καταπληκτικά πρωινά, για τα νοστιμότατα cocktails.

Στο Καπάκι, στα Δυο Χωριά, θα πας μεσημεράκι για να τσιμπήσεις εκπληκτικούς μεζέδες πίνοντας ουζάκι.

Στο Kaktos bar για για θέα να την πιεις στο ποτήρι. (το μαγαζί είναι γεμάτο πελώριους, αληθινούς, καταπληκτικούς κάκτους και γιαυτό και μόνο το λάτρεψα)

Ξακουστό τηνιακό χιτ, η σοκολατόπιτα. Μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις.

Να μη ξεχάσω να σου πω πως το νησί έχει τα δικά του περιοδικά τα οποία πρέπει να αναζητήσεις και να διαβάσεις οπωσδήποτε: Το Τάμα και το Κύμα.

Επίσης, αν θες να αποκτήσεις μια τσάντα-καλάθι τύπου Jane Birkin θα πας στο χωριό Βωλάξ και ένας από τους δυο πλέον εναπομείναντες καλαθάδες θα σου τη φτιάξουν επιτόπου.

Πραγματικά, δεν ξέρω αν μπορώ να σε πείσω να επισκεφτείς την Τήνο, γιατί νιώθω πως όσο κι αν προσπαθήσω δεν θα καταφέρω να περιγράψω με λέξεις τη μαγεία αυτού του τόπου. Ένα είναι σίγουρο: την πρώτη φορά που θα πας στην Τήνο δεν θα θέλεις να φύγεις από εκεί.

Με αυτό το post αποχαιρετώ για τα καλά το καλοκαίρι, το τόσο όμορφο φωτεινό και γεμάτο. Μπορώ επισήμως πια να ευχηθώ καλό φθινόπωρο!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply