Watch

Νύχτες Πρεμιέρας – Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου

In a Bedroom by Tomasz Wasilewski 

Γνήσιο πολωνικό δράμα. Το πορτρέτο μιας μοναχικής γυναίκας τόσο εύθραυστης και δυναμικής ταυτόχρονα και ένας κινηματογραφικός μινιμαλισμός που εξασφαλίζει ότι βλέμματα και χειρονομίες θα πουν πολύ περισσότερα από όσα θα έλεγαν τα λόγια. Μια συναρπαστική μελέτη ενός χαρακτήρα γένους θηλυκού.

“Show, don’t tell”, λέει μια παλιά σοφή παροιμία περί κινηματογραφικού σεναρίου και κινηματογραφικής διαδικασίας γενικότερα. Και έτσι, ορισμένοι σκηνοθέτες δεν χρειάζεται καν να επιχειρήσουν να δείξουν κάτι αντιθέτως, αφήνουν το κοινό να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, να συλλάβει ό,τι νοήματα θέλει από τις εικόνες και τις λέξεις που θα εμφανιστούν μπροστά του. Αναμφίβολα, αυτό ακριβώς συμβαίνει και στη συγκεκριμένη ταινία.874-in-a-bedroom

Η Edyta λοιπόν, έχει πατήσει για καλά τα σαράντα και περνά την κρίση της μέσης ηλικίας. Έφυγε από το σπίτι της, αφήνοντας πίσω την οικογένειά της. Περνάει τις νύχτες της σε άχαρα δωμάτια ξενοδοχείων της Βαρσοβίας και την ημέρα οργώνει οδηγώντας την άγνωστη πόλη και βρίσκοντας τροφή κρυφά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Όταν πια ξεμένει από μετρητά επιστρατεύει ένα σχέδιο: τα βράδια, συναντιέται με άνδρες που γνωρίζει μέσω online dating και για να ακριβολογούμε πηγαίνει στα σπίτια τους. Μόλις φτάνει εκεί, και ενώ αυτοί προσπαθούν να την οδηγήσουν στο κρεβάτι, τους ναρκώνει ρίχνοντας φάρμακα στο ποτό τους. Απώτερος σκοπό της να απολαύσει τη φιλοξενία τους κάνοντας αφρόλουτρα, τρώγοντας σαν βασιλιάς αδειάζοντας ψυγεία και ντουλάπια, βάζοντας κρέμες στο πρόσωπό της. Και μετά από όλα αυτά, εξαφανίζεται σαν κυνηγημένη προτού αυτοί προλάβουν να ξυπνήσουν. Ενώ αυτό φαίνεται μάλλον δύσκολο στην εφαρμογή του, λειτουργεί καλά μέχρι τη στιγμή που τα φάρμακά της αδυνατούν να ναρκώσουν τον καλλιτέχνη Patryk (Tomek Tyndyk). Τότε εκείνη φεύγει τρέχοντας μακριά του, όμως οι δρόμοι τους διασταυρώνονται και πάλι κάποιες ημέρες αργότερα και μια ιδιαίτερη σχέση δημιουργείται μεταξύ τους.

Ο σκηνοθέτης μας δείχνει πως μια ψεύτικη ζωή, βιώνεται ως αλήθεια. Μια πιθανότατα ευκατάστατη κυρία μεταμορφώνεται σε μια έφηβη έτοιμη για όλα. Τα πρόσωπα των ηρώων από μόνα τους μας δηλώνουν μια προϊστορία γύρω τους, που δεν θα μας αφηγηθούν όμως ποτέ. Μισόλογα, ακραίες πράξεις και συναισθήματα μας διηγούνται μέσα από τη ρωγμή της ζωής ενός ανθρώπου το προφίλ του. Μια πολύ έξυπνη ιδέα, με σκοπό να αφηγηθεί μια ώριμη περιήγηση στη νεότητα, την ανεμελιά και τον έρωτα κάνοντας τα προφανή προβλήματα επιβίωσης και αξιοπρέπειας να μοιάζουν μέρος της. Ενώ οι παράγοντες που θα τα περιορίσουν όλα αυτά μοιάζουν άνευ ουσίας, αφού σε κάθε ηλικία είναι ίδιοι όταν η αγάπη για τη ζωή είναι πραγματική. Με την πρωταγωνίστρια να κλέβει την παράσταση δομώντας το μυστηριώδες προφίλ του ρόλου με εξαιρετική ακρίβεια στην ψυχολογική αμφιταλάντευση, μας δίνεται ένα μικρό αριστούργημα και ένας νέος σκηνοθέτης για ψάξιμο.

*στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου, στη μέση, o Tomasz Wasilewski την ώρα που απαντούσε στις ερωτήσεις μας

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply