“Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή· ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός· κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος.”
Νίκος Καζαντζάκης, Ασκητική
Μια έκθεση με εγκαταστάσεις, video art, ζωγραφική και φωτογραφία που μοιράζεται σε 6 δωμάτια: στο πρώτο δωμάτιο (Γένεσις-Τραύμα) θα δεις έργα των Bellmer, Bourgeois, Gilbert & George, Kelley, Levine, Mendieta και Λογοθέτη.
Στο δεύτερο δωμάτιο (Η υπέρβαση της Άβυσσος) θα απολαύσεις μεταξύ άλλων, το Cleaning the Mirror #1 της Abramović, τη Μεγάλη Κούνια του Βλάση Κανιάρη και το Untitled, 1992 της Kiki Smith που εγώ προσωπικά χάζεψα για αρκετή ώρα. Πρόκειται για μια φιγούρα εμβληματική, τα σπλάχνα της οποίας κρέμονται από την κοιλιά της, ενώ αυτή αγωνίζεται να παραμείνει όρθια και να διατηρήσει την υπόστασή της.
Το τρίτο δωμάτιο (Από τη δημιουργικότητα στην Αιωνιότητα) φιλοξενεί έργα των Barney, Bock, Chan, Cruzvillegas, Πανταζοπούλου, Wallinger, Webb. Παρακάτω σου δείχνω αυτά που μου άρεσαν περισσότερο και μου προκάλεσαν λίγο παραπάνω ενδιαφέρον από τα υπόλοιπα που είδα στο σηγκεκριμένο δωμάτιο-χώρο.
Προχωρώντας στο δωμάτιο 4 (Αγγίζοντας τον Άλλον) βλέπουμε το Ladders Joined Together του Χριστοδουλίδη: γλυπτό αποτελούμενο από δυο σκάλες που απεικονίζει ολοφάνερα τη σχέση ενός ζευγαριού. Λίγο πιο μετά θαυμάζουμε έργα των Gröting, Μιχαλακάκου, Nauman καθώς και την Οπτικοακουστική εγκατάσταση του Ιωαννίδη με τίτλο Ματιές.
Δωμάτιο 5 και Επιστροφή στην Άβυσσο! Ακριθάκης, Kippenberger, Τσόκλης, Wallinger, Salcedo, Mendieta, Holzer. Πολύ πολύ ενδιαφέρον δωμάτιο από το οποίο αν έπρεπε να σου δείξω μόνο ένα έργο θα επέλεγα το Threshold to the Kingdom του Wallinger. Ένα παράδοξα λυρικό βίντεο που μπορεί να σε κάνει ακόμα και να κλάψεις.
Στο τελευταίο δωμάτιο της έκθεσης, η ηχητική/μουσική εγκατάσταση των Κουμεντάκη-Γασπαράτου: η δημιουργία του έργου αποτελεί νέα ανάθεση παραγωγής έργου του Οργανισμού ΝΕΟΝ στους εν λόγω συνθέτες, σηματοδοτώντας τη σύμπραξη του Οργανισμού ΝΕΟΝ και της Εναλλακτικής Λυρικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο της έκθεσης.
No Comments