Culture Read

Comics series #2!

Αχ, έχω καιρό να σου γράψω για comics, graphic novels και τα συναφή και  στο μεσοδιάστημα διαβάζω και άλλα και άλλα και έχουν μαζευτεί πολλά. Για τον λόγο αυτό αποφάσισα σήμερα να σου γράψω για τρία που διάβασα πρόσφατα και υπόσχομαι πως θα ακολουθήσουν και άλλα! Αν διαβάσεις ή έχεις ήδη διαβάσει κάποιο από αυτά θέλω να τα πούμε στα Comments. Και θα χαρώ πολύ αν έχεις να μου προτείνεις να διαβάσω κάποιο άλλο που σου άρεσε! Πάμε να τα δούμε ένα ένα;

dsc_0905 Νίτσε Η ελευθερία σου ανήκει

Ο γνωστός Γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Ονφρέ έγραψε ένα σενάριο με θέμα τη ζωή του Νίτσε. Και έπειτα, ο νεαρότατος εικονογράφος Μαξιμιλιέν Λε Ρουά βάλθηκε να μεταφέρει με ενθουσιασμό το πόνημα του σε κόμικ. O Μισέλ Ονφρέ είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας. Έχει γράψει τριάντα περίπου βιβλία όπου διατυπώνει τη δική του φιλοσοφία περί αθεΐας, υλισμού, ηδονισμού, ηθικής και αισθητικής, τα οποία έχουν βρει τεράστια απήχηση στο γαλλικό αναγνωστικό κοινό και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκατρείς γλώσσες. Δεν μου φάνηκε λοιπόν καθόλου περίεργο που έστησε σεναριακά ένα πρωτότυπο και επιβλητικό πορτρέτο του Νίτσε. Το σενάριο αφορά τη ζωή του Νίτσε όχι όμως αποκομμένη από την κοσμοθεωρία του και την δουλειά του. Αυτό, μαζί με το σκίτσο στήνουν μια υπέροχη ιστορία που δεν ξέρω αν σε καταπίνει αυτή κατά την ανάγνωση ή αν συμβαίνει το ανάποδο.

dsc_0904 Αϊβαλί

Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο graphic novel με τα εκπληκτικά σχέδια του Soloup, κατά κόσμον Αντώνη Νικολόπουλου. Τέσσερις Αϊβαλιώτες σε ρόλο αφηγητή. Τέσσερις όψεις μιας εμπειρίας κοινής. Ένα ταξίδι στην ιστορία. Μικρασιατική καταστροφή, ξεριζωμός, η Συνθήκη της Λωζάνης: ανταλλαγή πληθυσμών, κατατρεγμός, χιλιάδες σε απόγνωση τις ιστορίες των οποίων δε θα μάθουμε ποτέ. Την αφήγηση ξεκινά ο Φώτης Κόντογλου και ακολουθούν ο Ηλίας Βενέζης, η Αγάπη Βενέτη-Μολυβιάτη και ο Αχμέτ Γιορουλμάζ. Κάθε κεφάλαιο και άλλος άνθρωπος. Κάθε κεφάλαιο και διαφορετικά προσωπικά βιώματα.  Αν σου αρέσει η ιστορία όπως την λένε οι άνθρωποι και όχι όπως τη γράφουν οι ιστορικοί στα βιβλία, να το διαβάσεις. Αυτοί οι τέσσερις άνθρωποι έχουν τόσα πολλά και συναρπαστικά να σου πουν. Αξίζει.

dsc_0902ΚΙΚΙ του Μονπαρνάς

Θα σου πω μια ιστορία: μια φορά και έναν καιρό (δεκαετία του 1920) ζούσε στο Παρίσι ένα κορίτσι που το  έλεγαν Κίκι. Ήταν κυρίως μοντέλο όμως στην πορεία της ζωής της την κέρδισαν εξίσου η ηθοποιία, το τραγούδι αλλά και η ζωγραφική. Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει το όνομά της, αν γνωρίζεις κάποια από τα καμώματά της αλλά πρόκειται για μια γυναίκα που είχε την τεράστια τύχη να συναναστραφεί με κάποιες από τις μεγαλύτερες μορφές της σύγχρονης τέχνης. Σε αυτό λοιπόν το κόμικ, παρακολουθείς τη ζωή της από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση, τη δόξα, την αποθέωση και τελικά την παρακμή της. Η Κίκι συναντά τον Modigliani, τον Man Ray, τον André Breton, τον Brassaï και εσύ διαβάζοντας εκτός των άλλων μαθαίνεις πολλά για την εποχή και τους καλλιτέχνες της καθώς και για το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε τότε. Είναι ένα βιβλίο απολαυστικό γεμάτο σκόρπιες, χρήσιμες πληροφορίες που θα σε κάνουν λιγάκι πιο σοφό με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. (tip για τις γυναίκες της παρέας: διαβάστε το φορώντας τα πιο μεγάλα και λαμπερά σκουλαρίκια της συλλογής σας, γιατί έτσι!)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply